Zeven redenen om (vaker) de fiets te pakken!

Mobiliteitsalternatieven, meer leefbare steden en veranderende levensstijlen zijn actuele onderwerpen voor de publieke discussie, met name in het jaar waarin we met regelmaat worden gewezen op het belang van harmonie met onze buren en de natuur. Nu meer dan ooit heeft visie op een gezondere en duurzamere benadering van stedelijke mobiliteit, met de fiets als middelpunt, een nieuw niveau van urgentie bereikt.


Zeven redenen om (vaker) de fiets te pakken!


Gelukkig zijn er al enkele stappen in de goede richting gezet. Er komen meer fietspaden bij in de steden; sinds begin maart is er in Europa meer dan een miljard euro uitgegeven aan fietsinfrastructuur en is er 2.300 km aan nieuwe fietspaden aangelegd. In veel landen bieden overheden stimulansen voor de aanschaf of het onderhoud van zowel elektrische als niet-elektrische fietsen en belonen zij degenen die met de fiets naar het werk gaan.

Tweewielige vervoermiddelen zijn heel populair, en we zijn getuige van wat velen noemen een 'fietsrevolutie' in de straten van de stad en in onze dagelijkse routines. Overal waar je kijkt herontdekken mensen de voordelen van een leven als fietser, kiezen ze voor de fiets als hun belangrijkste vervoermiddel in de stad en fietsen (i.p.v. rijden) ze naar hun plaats van bestemming. Dit heeft natuurlijk een dubbel positief effect: het heeft een grote invloed op het individuele welzijn en levert tal van voordelen op voor de stad en haar omgeving.

Fietsend door het leven gaan heeft veel voordelen, maar ken jij ze allemaal? De volgende zeven voordelen vormen een uitstekend "motiverende toolkit" voor elke keer dat je in het zadel gaat zitten!

1) Fietsen is goed voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Talloze wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat dagelijks op je fiets springen gezondheidsklachten zoals hartaanvallen, hypertensie, obesitas, spierzwakte en slaapstoornissen helpt voorkomen en tegelijkertijd je algehele mentale gezondheid bevordert. Dankzij de energie die tijdens een rit wordt verbruikt produceren de hersenen chemicaliën, zoals endorfine, die je algemene stemming een impuls geven.

2) Fietsen verhoogt je productiviteit en aandacht.

Door minstens een half uur per dag te fietsen verminder je niet alleen de kans om ziek te worden (vergeleken met degenen die een zittende levensstijl eropna houden) maar train je ook je geest om actief en betrokken te zijn. In feite zijn werknemers die de fiets gebruiken attenter en productiever dan degenen die met de auto of het openbaar vervoer naar het werk gaan. De fysieke activiteit verhoogt de zuurstoftoevoer en de bloedcirculatie, en dit activeert op zijn beurt de neurale circuits die verband houden met aandacht, focus en creativiteit.

3) Met de fiets kom je snel en praktisch de stad door.

Op de fiets ben je de drukte van de grote stad te slim af en kom je op tijd en goed gehumeurd op je werk. Moderne fietsen worden steeds comfortabeler, handiger en sneller. Hierdoor hebben fietsers geen moeite in het vermijden van files en kunnen ze zelfs tijd besparen op korte en middellange afstanden.

4) Fietsers ervaren minder stress dan automobilisten.

Volgens onderzoek van Hewlett-Packard kan de hartslag van een bestuurder die vastzit in de spits oplopen tot 145 slagen per minuut - meer dan tweemaal de gemiddelde hartslag van een gezonde volwassene in rust. Het stressniveau van automobilisten is naar verluidt hoger dan dat van gevechtspiloten of de politie. Bovendien hebben automobilisten de neiging zich hulpeloos te voelen wanneer een lange file hen dwingt roerloos en zonder uitweg in hun auto te blijven zitten, soms uren lang. Gelukkig is het bij fietsen niet de stress die je hartslag doet versnellen.

5) Fietsen bespaart geld.

Kiezen voor fietsen in plaats van rijden levert aanzienlijke besparingen op. De kosten van benzine, parkeren (over het algemeen zijn er gratis plaatsen gereserveerd voor fietsen), boetes, wegenbelasting en verzekeringen vallen allemaal weg. Zelfs het onderhoud is veel goedkoper dan voor andere vervoersmiddelen!

6) Fietsen is duurzaam.

Door de fiets te gebruiken zorg je voor minder luchtvervuiling en bescherm je het milieu. Immers het trappen veroorzaakt geen overmatige CO₂-uitstoot maar slechts minimale geluids- en lichtvervuiling. En trap er niet in: de mythe dat fietsers meer blootgesteld worden aan smog is niet waar. De gemiddelde fietser ademt minder dan de helft van de koolmonoxide in ten opzichte van een bestuurder die vastzit in een auto.

7) Fietsen verbetert de algehele levenskwaliteit in de stad.

Als je de fiets kiest in plaats van de auto zijn er minder voertuigen die in de stad rondrijden, minder files en opstoppingen. Dit draagt bij aan het verbeteren van de algehele levenskwaliteit van stedelingen, creëert minder lawaai en smog, meer veiligheid voor kinderen, gezondere gedeelde ruimtes, en vermindert het verval van historische plekken als gevolg van overmatige luchtvervuiling.


TerugDeel het met uw vrienden!


Overig nieuws

KEUZEHULP: MERINO PRODUCTEN

DE MAGIE VAN MERINO WOL Bij AGU hechten we de grootste waarde aan de kwaliteit van de materialen waarmee onze producten worden gemaakt. Zodat jij met veel plezier de fiets op stapt en super comfortabel kilometers maakt. En van onze favoriete materialen is Merino wol. Maar wat maakt Merino wol zo goed dat het bijna magische eigenschappen heeft? We leggen het graag uit.

5 x hier moet je op letten bij het afsluiten van een fietsverzekering

Ben je van plan een fietsverzekering af te sluiten? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten als je dit gaat doen. Zo kun je uit verschillende soorten fietsverzekeringen kiezen en een aantal verschillende aanvullende dekkingen. Het type fiets dat je verzekert kan daarnaast invloed hebben op de premie en je eigen risico. Benieuwd waar je op moet letten? In dit artikel lichten we vijf belangrijkste dingen voor je uit.

5 Musthaves voor als je fietst naar je werk

Lange files, veel tijdsverspilling en stress op de weg: als je s ochtends in de spits naar je werk wil rijden, kan je tegen veel ongemakken aanlopen. En dan te bedenken dat Nederland een echt fietsland is, er zijn dus genoeg mooie fietspaden en voldoende ruimte om met de fiets te gaan. Wist je dat er zelfs een Fiets-naar-je-werkdag bestaat?

8 tips voor het kiezen van de beste elektrische schoolfiets

Wij helpen je in 8 stappen met het kiezen van de beste elektrische fiets voor scholieren. Want terug naar school wil je je op een leuke, snelle en veilige manier verplaatsen.

Ortlieb presenteert nieuwe bickpacking-producten

Ortlieb heeft zijn nieuwe collectie voor 2022 gepresenteerd. Het Duitse bedrijf dat bekendstaat om zijn waterdichte producten en onderscheidende innovaties bestaat dit jaar veertig jaar en viert dat door enkele nieuwe producten op de markt te brengen, die bikepacking-trips een stuk gemakkelijker maken.

Op fietsvakantie, wat heb je nodig?

TIPS VOOR JOUW FIETSVAKANTIE (IN EIGEN LAND) In Nederland gaan er jaarlijks 1,1 miljoen fietsers in eigen land op fietsvakantie en dat worden er steeds meer. Het feit dat deze manier van reizen steeds populairder wordt, is niet verbazingwekkend. Vergeleken met andere transportmiddelen begint de vakantie al vanaf de voordeur. Een fietstocht is misschien geen luxueuze reis, maar wel een onvergetelijke ervaring, vol avontuur en verrassingen onderweg. Om goed voorbereid op pad te gaan en jezelf te wapenen tegen onvoorziene weersomstandigheden, lekke banden en andere uitdagingen die je op de weg kunt tegenkomen, zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. In deze blog geven we tips om jouw fietsvakantie onvergetelijk te maken. Wat neem je mee, wat niet en vooral, hoe neem je alles mee?

Nieuwe Gazelle HeavyDutyNL C5 HMB Best Getest in de AD Fietstest

Ook in het tweede deel van de AD Fietstest is het weer raak voor Gazelle.

De zonnebril is weer nodig!

Waarschijnlijk draag je tijdens het fietsen -vooral op zonnige dagen- een zonnebril. Logisch, want de felle zon in je ogen is heel vervelend. Kies tijdens het fietsen voor een lichtgewicht zonnebril met een goede pasvorm. Let ook goed op de glazen. In dit artikel geven wij vijf tips waar je bij je aankoop op moet letten.

Tips voor het veilig gebruiken van een fietshelm.

Jaarlijks gebeuren er veel ongelukken onder fietsers met hersenletsel als gevolg. Het dragen van een fietshelm verkleint de kans op hersenletsel met 60%. Wij bieden helmen voor iedereen, voor jong en oud, amateur tot prof, en de fietser die dagelijks naar het werk of school fietst.

ENRA wijzigingen per 1 april

Het nieuwe seizoen begint met wijzigingen van de producten van ENRA. Lees hieronder de belangrijkste wijzigingen.

Fiets naar het werk en bespaar 1.500,- per jaar

Met het vervallen van het thuiswerk-advies keert Nederland massaal terug naar kantoor, maar door de stijging van de huidige brandstofprijzen is de auto een steeds minder aantrekkelijk vervoersmiddel. Vandaar dat het steeds interessanter wordt naar het werk te gaan met een fiets of e-bike. Cortina heeft een leuke tool ontwikkeld waarmee je de besparing ten opzichte van de auto inzichtelijk kunt maken.

MTB Vignet 2022 hier verkrijgbaar

Als je wilt mountainbiken in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug dan heb je een Vignet nodig. Je kunt bij ons nu al het MTB Vignet 2022 halen.

Openingstijden

Maandag:  Gesloten
Dinsdag:  09.00-18.00
Woensdag:  09.00-18.00
Donderdag:  09.00-18.00
Vrijdag:  09.00-18.00
Zaterdag:  09.00-16.00
Zondag:  Gesloten
 
Verhuurfietsen kunnen op afspraak ook op zondag afgehaald en teruggebracht worden.

Afwijkende dagen
25 december t/m 30 december 2022 (kerst):   Gesloten
31 december t/m 2 januari 2023 (Oud en nieuw):   Gesloten


Contactgegevens